Informace o projektu

  • Stavba dokončena: 2023
  • Velikost:
    • - 8 podlaží
    • - Jedno podlažní prostor: cca. 8.000 m²
    • - Kancelářské prostory: cca. 48.000 m²
    • - Komerční prostory: cca. 3.700 m²
  • Vlastník: HB Reavis, Bratislava
  • Architekt: Make Architects, London
  • Plánování: HB Reavis, Bratislava


V srdci slovenského hlavního města Bratislavy se od roku 2017 formuje moderní čtvrť Nové Nivy. Tento inovativní projekt zahrnuje moderní dopravní infrastrukturu, kancelářské a komerční budovy, zelené plochy a rekreační zařízení. V centru této čtvrti stojí kancelářská budova Apollo Nivy, jejíž fasáda je uchycena pomocí CROSSFIX® konzol od společnosti EJOT.
 

Stavba jako zážitek

Projekt Apollo Nivy nebyl zaměřen pouze na svou funkci jako kancelářská budova. Přijal filozofii, že „stejně jako domov není jen místo, kde spíte, práce také není jen kancelář“, a rozmazává hranice mezi prací a životem. Samotná kancelářská budova je navržena tak, aby byla pohlcujícím zážitkem. Za svou fasádou bohatou na okna skrývá téměř 48 000 metrů čtverečních kancelářského prostoru rozprostřeného na osmi podlažích. Interiér zahrnuje dostatek dřeva, organických tvarů, bujné zeleně, vodních prvků a hojného přirozeného světla, vytvářející plynulý přechod mezi vnitřním a vnějším prostředím v mnoha částech budovy. Centrálními tématy jsou přírodnost a pohoda, které jsou v budově výrazně zastoupeny. Plánovači projektu Apollo Nivy pevně věří, že pouze zdraví a spokojení zaměstnanci mohou dosáhnout vynikajících výsledků. Zaměření přesahuje fyzický pracovní prostor a klade významný důraz na zlepšení lidského zážitku v rámci prostoru a všech souvisejících prvků. To zahrnuje zlepšení kvality vzduchu, přístupu k vodě, optimálních světelných podmínek, spojení s přírodou, podporu fyzické aktivity a mnoho dalšího. Jako základní princip prioritizuje lokalita Nové Nivy cyklistickou dopravu před auty. V důsledku toho je budova Apollo Nivy bezproblémově začleněna do cyklistické infrastruktury s přímým přístupem k síti cyklostezek. Kromě toho má na přízemí vyhrazené cyklistické centrum, které pojme 200 jízdních kol a je vybaveno servisním prostorem, zařízením na čištění kol a sprchami pro dojíždějící cyklisty.
 

Udržitelná certifikovaná budova

Projekt Apollo Nivy aktivně usiluje o prestižní certifikace „WELL Platinum” a „BREEAM Outstanding”, které jsou udělovány výjimečně udržitelným a energeticky úsporným budovám. Pro splnění kritérií bylo nezbytné najít řešení, které kombinuje energetickou účinnost s flexibilitou při upevňování ALUCOBOND® fasádních panelů. Architekti rychle zvolili CROSSFIX® systém pro podporu rostlin od společnosti EJOT z několika důvodů. Tento systém, vyrobený z nerezové oceli, minimalizuje tepelné mosty, což vede k výrazně zlepšeným hodnotám U ve srovnání s hliníkovými konzolami, a také se pyšní výrazně vyšší nosností. To snižuje počet potřebných konzol, což přináší další výhody z hlediska energetické účinnosti a celkového uhlíkového otisku použitých stavebních materiálů.

Versatile facade design

The architectural vision for the facade of the Apollo Nivy building involved diverse elements, including varying heights for the horizontal stripes of the facade panels and a dynamic arrangement of projecting and recessed features. This approach was made possible by leveraging the extensive product variety offered by the CROSSFIX® system. To securely attach the facade, consoles with lengths of 260 mm and the system’s longest dimension of 400 mm were used at Apollo Nivy. These consoles, known for their exceptional load-bearing capacity, were optimally utilized for cost-effectiveness. Following the principle of ‘everything from a single supplier,’ CROSSFIX® consoles are reliably anchored in the substrate using SDF facade anchors. EJOT VARIO screws were used to connect the support profiles to the consoles, offering versatility for both sliding and fixed point connections. The captive pre-assembled sliding washer with a buffer zone prevents excessive pre-stressing forces during the connection, ensuring a constant low contact pressure and avoiding the stick-slip effect, thanks to the special fine pitch thread.
 

Everything from one source

The system concept extends behind the scenes at EJOT, where products are finely tuned to complement each other. Moreover, EJOT operates with close collaboration across borders, as customer support and engagement with planners and architects were handled by EJOT SLOVAKIA, with support from EJOT colleagues in Austria and Croatia during the project planning phase. While customers have a single point of contact, they benefit from the collective expertise of an entire company with numerous specialists in various domains. This is the hallmark of EJOT.